több, mint víz és napfény

Magyarország kormánya Tisza-tó Térségfejlesztési Tanács
EMVA Széchenyi 2020

Szolgáltatások

A Finn szauna története
 
A szauna régen egy többfunkciós helyiség volt. Nem csak mosakodtak benne, hanem húst szárítottak, és más hasonló mezőgazdasági tevékenységeket is végeztek itt. A gyógyítás helyszíne is volt: nem csak természetgyógyászati eszközként használták, hanem az orvos, a kuruzsló is itt gyógyított. A kuruzsló esetében a sötét szauna hozzájárult a misztikus hangulat kialakításához. Így a szauna rituális helyszín is volt, szentivánéjkor (juhannuspäivä) a finn szokás szerint az eladósorban lévő lányok kelendőségét speciális szaunázással „növelték”; a nyárfa és más növények illatában egy öreg anyó varázslatokat mondogatott.

A szaunázás típusai

A szauna hatása erősen eltérő lehet attól függően, hogy milyen típusát választja valaki a szaunázásnak. Minden ember oly módon választhatja meg a szaunázás típusát, hogy milyen hatást szeretne elérni, relaxálni, regenerálódni szeretne, vagy felfrissülni, esetleg edzés előtt az izmokat átmelegíteni. A szaunázás replicas de relojes de lujo típusát annak alapján érdemes meghatározni, hogy utána milyen tevékenységet szeretnénk végezni. Egy meglehetősen erőteljes szellemi vagy fizikai igénybevétel előtt nem érdemes nyugtató szaunázási típust választani, valamint pihenési időszak előtt nem tesz jót az irritáló szaunázás, ami alapvetően élénkítő hatású.

Irritáló szaunázás

Ennek a szaunázási típusnak erőteljes élénkítő hatása van, ingerlő szaunázásnak is hívják. Általában akkor esik a választás az irritáló szaunázásra, ha ezt egy megterhelő feladat követi, szellemi munka vagy sporttevékenység. Az irritáló szaunázás folyamán csak egyszer szabad bemenni a szauna hevítő helyiségébe, majd utána következik a zuhany, vagy az intenzív hűtés medencében. Sportolók gyakran választják ezt a szaunázási típust az izmok átmelegítéséhez, ebben az esetben a zuhanyzást rövidre kell fogni, a medencében való intenzív hűtés nem javasolt.

Tonizáló szaunázás

A tonizáló szaunázás hatékonyságában kicsit hasonlít az irritáló szaunázásra, azt kell kétszer megismételni. A váltakozást a hevítő és a hűtő helyiségben csak kétszer kell megtenni, így lesz serkentő hatású, ám ennek a szaunázási típusnak a végén érdemes kis időt pihenésre szánni. A tonizáló szaunázás egyszerre frissít és ellazít, ezért egy kis ideig tartó pihenés vagy szundikálás után erőteljes frissességet fog érezni a szaunázó. Egyes országokban, például Finnországban a gyerekek számára az óvodákban biztosítják a tonizáló szaunázást a napközbeni pihenés előtt, mivel így a gyerekek könnyebben pihennek és utána ugyanolyan energikusak, mint a délelőtt folyamán.

Relaxáló szaunázás

A relaxáló szaunázás a leginkább elterjedt, mivel ez nagyfokú ellazulást és regenerálódást eredményez. Általában a napi fárasztó munka után szokták alkalmazni legtöbbször. Relaxáló szaunázás során a hevítés és a hűtés szakaszait háromszor egymás után ismétlik, majd a szaunázás levezetéseként az utolsó hűtési folyamat után pihennek egy-két órát. Ez nagyon jó ellazulást eredményez, mindenkinek ajánlott, akik erős fizikai vagy szellemi leterheltségnek vannak kitéve. A relaxáló szaunázás kellemes és természetes eltompulást okoz, ami után regenerálódási folyamatok indulnak el a szervezetben. Egyes betegségek esetén is szokták javasolni kiegészítő kezelésként, éppen a regeneráló hatékonysága miatt. A megfelelő hatás elérése érdekében a relaxáló szaunázás megkezdése előtt is érdemes fél órát nyugalomban eltölteni, ellenkező esetben a szauna hevítő helyiségében ingerlékennyé válhat az ember.

Exhausztív szaunázás

Az exhausztív (kimerítő) szaunázási módszer a hevítés és hűtés szakaszainak többszöri, négy-ötszöri ismétlését jelenti. Elsősorban azok számára ajánlott, akik alvászavarral küzdenek, mivel ezután hosszú alvás szokott kezdődni. Az exhausztív szaunázás után ólmos fáradtság lesz úrrá az emberen, ezért ezután igen megerőltető a szervezet számára bármilyen tevékenység.

Nem szabályszerű szaunázás

Amikor valaki ötnél többször ismétli a szaunázás szakaszait a hevítő és hűsítő helyiségben, az már nem szabályszerű és nem is ajánlatos, egyes esetekben akár veszélyes is lehet. A szauna túlságosan intenzív hatással van a szervezetre ahhoz, hogy nem szabályszerűen használja bárki is, amennyiben mégis valaki úgy érzi, hogy többszöri ismétlésre van szüksége, azt kizárólag felügyelet mellett teheti meg. Ilyen esetekben ügyelni kell a folyadék és ásványi anyagok pótlására, amennyiben ezt valaki elmulasztja megtenni, akkor a szaunázással esetleg pont ellentétes hatást ér el, nem lesz eredményes, és a szervezet képtelenné válik a regenerálódásra, esetleg még hiánybetegségek is felléphetnek, ha rendszeresen előfordul a nem szabályszerű szaunázás.
 
 
 
Bár a szauna elsősorban a mosakodás céljából alakult ki, idővel az egészséges életmód és a szórakozás egy formájává vált. Egészségre előnyös hatásai a következők:
1) A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal, és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.
2) Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt. Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb.
3) Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal és a hangulata által segíthet a stressz oldásában.
4) A bőrre jó hatással van, és álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.
 

 
„ Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer.”
  
A Finn szauna jótékony hatásai
 
A forró száraz levegő előnye, hogy a baktériumok elpusztulnak,a vírusokkal együtt. A test a forróság hatására egyfajta lázas állapotba kerül. A különlegessége az, hogy az erek kitágulnak, elkezdődik a verejtékezés,azonban ekkor nem csökken a test hőmérséklete. Az így felfokozott vérellátás következtében gyorsulnak az anyagcsere folyamatok, a méreganyagok kiválasztódása, és a kitágult pórusokon át több salakanyag távozik. Fokozódik a mirigyrendszerek működése, és az öngyógyító képesség is nő. Így lappangóbetegségeket hozhat a felszínre, vagy meglévőt gyógyíthat meg.
Saját szaunánkban, vagy ahol megengedett akár illóolajokat is párologtathatunk, ezzel a hatóanyagokat a kitágult pórusokon keresztül a szervezetbe juttatva gyógyíthatjuk például a meghűlést is.
  


Ellenjavallatok a Finn szaunánál
 
•                     Lázas megbetegedések
•                     Akut gyulladás az erekben
•                     Magas vérnyomás az agy elégtelen vér ellátása miatt
•                     Epilepszia és más görcsös rohamok súlyos formái
•                     Szívritmos komplex zavarai
•                     Hőallergia
•                     Nyílt sebek
•                     Erek kóros kitágulása
•                     Szervek gyulladása
•                     Bőr gennyes megbetegedések
•                     Nedvező ekcéma
•                     Rákos megbetegedés és egyéb rosszindulatú daganatok
•                     Nem gyógyuló (nyílt) tuberkolózis esetén
  
  
Az Infraszauna története
 
 
Finnországban létrehoztak egy kis fakuckót, amelyet első sorban tisztálkodó helyiségnek használtak. Majd a szaunázás hatásait vizsgálva rájöttek, hogyan lehetne fokozni annak hatásait: A finnek gőzképző fakályhájás megoldását infrasugarakkal váltották fel. A 2-25-ös mikrométeres hullámhosszú sugarak bár szabad szemmel nem láthatóak, az emberi testbe behatolva belülről melegítik fel azt. Ennek következtében az erek kitágulnak, s az így folyamatossá váló vérkeringés révén felgyorsuló anyagcsere növeli a szervezet ellenálló képességét. Ez által az izzadás során 80%-ban víz, a maradék 20%-ban pedig káros anyagok távoznak a szervezetből. az infrakabin alakformáláshoz is ideális, hiszen nagyjából fél óra, benne eltöltött idő alatt mintegy 300 kalória ég el. Nagyjából hatvanszor nagyobb mennyiségű méreganyagtól szabadít meg, regenerálja a bőrt, s míg a finn szaunában a nagy meleg miatt megterhelő a hosszabb idejű benntartózkodás, az infrasugarak a gőzzel ellentétben felfrissítik a szervezetet.
 
 
Az Infraszauna jótékony hatásai
 
 
Az infravörös hőkabin a láthatatlan fény tartományában infravörös sugarakat bocsát ki. A bőr gyengéden és egyenletesen felmelegszik, a pórusok kitágulnak, a sugarak egyenletesen áthatolnak a vérerekkel gazdagon átszőtt bőrrétegen kb. 4 cm-es mélységig. Ott hőenergiává alakulnak, és a véráram útján gyorsan eloszlanak az egész testben, kellemes melegségérzetet támasztva. A felmelegedés hatására felgyorsul a vérkeringés, ami jótékony hatást gyakorol a szív- és érrendszerre. Fokozódik az anyagcsere, és a kiválasztási folyamatok meggyorsulása következtében gyorsul a szervezet salakanyag-eltávolítása, csökken a túlzott savasodás. Az immunrendszer aktivizálódik, védekező- és öngyógyító erőink növekszenek.
 
 
Ellenjavallatok Infraszaunánál
 
 
•                     Gyógyszeres kezelés
•                     Gyermekeknek nem ajánlott
•                     Keringési rendszer betegségeinél
•                     Szívelégtelenség
•                     Alkohol fogyasztás
•                     Parkinson kór
•                     Központi idegrendszeri betegségek
•                     Cukorbetegség
•                     Vérzékenység
•                     Láz
•                     Terhesség
•                     Menstruáció
•                     Implantátumok
 Szolárium

Jótékony hatásai:

 Az emberi szervezet működéséhez elengedetlenül szükséges a fény. Az  UV fény legismertebb pozitív hatása, hogy elősegíti a D-vitamin szintézisét, és így a csontritkulás kialakulásának az esélyét. 
Fényszegény téli időszakban a depresszió kiváló ellenszere. 
Stressz oldó, hangulatjavító hatása sem elhanyagolható. 
Serkenti a hormon- és az immunrendszer működését, így a téli megfázások megelőzésére is alkalmazható. 
A zsíros bőr faggyútermelődésének szabályozására, 
orologi replica svizzeri ekcémára, psoriasisra is jótékony hatású. 
A napozást megelőzően, a bőr felkészítésére is kiválóan alkalmazható.Pedikür-manikür, műköröm, reflexológiás talpmasszázs
- Reflexológiás talpmasszázs: a vérkeringés élénkítésével segít, hogy a szervezet hamarabb megszabaduljon a salakanyagoktól. Javul  valamennyi élettani működés, felgyorsulnak a gyógyító folyamatok.
- Japán manikűr: fő alapanyaga a méhviasz, mely elősegíti az egészséges körömnövekedést. Hatására a körmök természetesen csillognak.
- Pedikűr: a láb elhalt szarurétegének eltávolítása,csiszolása. Körmök formára igazítása.
 

Híreink - összes megtekintése >>
Programok - összes megtekintése >>
Árak, akciók - összes megtekintése >>

Elérhetőség

Telefonszám: +36 59/312-353
Címünk: Karcag, Fürdő út 3.
Ügyvezető igazgató: Andrási István
Központi telefonszám: 06/59-312-353
Pénztár: 06/59-312-353
Kemping: 06/30-611-8292, 06/59-503-011
Gyógyászat: 06/59-300-340
Központi e-mail: akacligetfurdo@gmail.comKözérdekű adatok

Nyitvatartás

Hétfő: 6.00 - 20.00-ig
Kedd: 6.00 - 20.00-ig
Szerda: 6.00 - 20.00-ig
Csütörtök: 6.00 - 20.00-ig
Péntek: 6.00 - 20.00-ig
Szombat: 6.00 - 20.00-ig
Vasárnap: 6.00 - 20.00-ig
bérlettel: mindennap: 6.00 - 20.00-ig
Pénztár nyitvatartás: mindennap 08:00 - 19:00-ig

Aktuális időjárás

Írjon nekünk


Megértettem
Az akacligetfurdo.hu weboldalon úgynevezett sütiket használunk a jobb felhasználói élmény és a weboldal működésének megfigyelése érdekében! Ha folytatja a böngészést weboldalunkon, akkor úgy tekintjük, hogy beleegyezik a sütik használatába! További információk